· 

Ik heb genoten van onze vakantie

Wij wandelen graag

Wij wandelen graag. Dit jaar waren we eerst in de Jura en dan nog een paar dagen in de Vogezen. Ik hou ervan om een wandeling uit te stippelen op een wandelkaart van de regio. Wanneer ik al die wegjes op de kaart zie, voel ik de drive om al die mooie plaatsjes en uitzichten te ontdekken. Eigenlijk ben ik heel nieuwsgierig . Wat komt er na de volgende bocht? Wat ligt er achter de bergkam? Wat zal ik boven op de ‘col’ zien? Aan een splitsing ben ik altijd nieuwsgierig naar waar het ander pad ons zou leiden. Ik hou van de adembenemende panorama’s! Ik word blij van de felgekleurde bloemen en de honderden tinten groen. Ik stel vast dat ik sneller dan anderen die sperwer zie die onze richting uit komt gevlogen. Of die leeuwerik die in de lucht hangt te fladderen en te tierelieren. Wanneer ik typische geluiden hoor, vb. het geroep van een buizerd of stromend water, dan kijk ik rond om te ontdekken wat bij het geluid past. 

Zintuigen

Als mens hebben we onze zintuigen om de omgeving waar te nemen. Al onze waarneming worden intern weergegeven. In NLP spreken we van de VAKOG.

Je taal is jouw interpretatie van wat je waargenomen hebt. Het is het verhaal dat je aan jezelf vertelt. Het is onze interne representatie.

Een voorbeeldje

 

Tijdens een van onze wandelingen, we zaten op 1000 m hoogte, zag ik geelkleurige viooltjes die ik nog niet eerder gezien had. Ze trokken mijn aandacht! Ik geef je kort mijn interne dialoog weer (dat gaat allemaal heel snel hé, ik geef dus weer wat ik me nu nog herinner)

 

 

 

·       Oh kijk, dat soort viooltjes heb ik nog nooit gezien!

·       Hoe eenvoudig mooi!

·       Wat een mooie tinten geel!

·       Zo klein en kwetsbaar!

·       Gelukkig is er een afspanning en mag je daar niet meer wandelen.

·       Gelukkig heeft men meer aandacht voor het welbevinden van fauna en flora.

·       Mensen zijn dom. Ze blijven de Aarde uitbuiten.

·       Enkel het economisch belang primeert. De weerloze natuur moet wijken voor geld. Met alle gevolgen van dien …

·      

 

De meeste mensen zijn goed ontwikkeld in de drie belangrijkste zintuigen zien, horen en voelen. Meestal ben je heel goed in 1 zintuig. Wees je ervan bewust dat je in je onbewuste alle vijf de zintuigen gebruikt!

 

Uit mijn bovenstaande beschrijving kan je al opmaken dat mijn visueel kanaal sterk de bovenhand heeft. Tijdens het wandelen detecteert mijn gehoor de omgevingsgeluiden. Wat dan weer mijn visueel kanaal prikkelt.  En ja, ik hoor ondertussen ook nog wat mijn man aan het vertellen is! 

 

Wat ik ontdekt heb tijdens mijn NLP-opleiding zo een 10 jaar geleden!

Ik heb ontdekt dat onder mijn sterk visueel kanaal, een heel sterk voelen zit!

 

De bevestiging van mijn voelen, luchtte me op en bracht me innerlijke rust. Ik kreeg namelijk regelmatig te horen dat ik veel in mijn hoofd zat. Mensen gingen er dan automatisch van uit dat ik niet veel voelde. Daar zat ik dan volledig in de knoei omdat ik wel vanalles voelde. Ik moet dan toch wel een rare zijn, dacht ik vroeger.

 

Door die bewustwording en NLP-opleiding, heb ik geleerd om dat voelen nog meer bewust te ervaren en uit te drukken in taal.

 

Het is nu mijn grote kracht tijdens coachings, trainingen en het werken met teams

Ik ontvang indrukken via mijn zintuigen. (Niet enkel ik, dit proces gebeurt bij iedereen.) Ik ben me ook sterk bewust van wat ik voel. En ik geef al die wervelende gevoelens de tijd om te groeien en duidelijker te worden voor mezelf. Op een bepaald moment is het me heel duidelijk wat écht speelt in het team of bij die coachee.

 

Wanneer ik weergeef wat echt speelt, krijg ik bijna altijd als antwoord: ‘Ja, dat is er boenk op’.

 

Toch een paar opmerkingen bij bovenstaand voorbeeld.

 

·       Alles wat je capteert via je zintuigen interpreteer je. Je vertelt een verhaal aan jezelf = je interne dialoog.

 

·       Hou er rekening mee dat je ook mis kunt interpreteren… Je hebt dus niet altijd gelijk. Wanneer ik weergeef wat er speelt in een team, doe ik dat altijd in vraagvorm. Ik geef ook de mogelijkheid om fijn te tunen. Doordat het team mijn voorstel hoort, start er een denkproces zodat zij zelf de juiste woorden vinden om te vertalen wat er echt speelt in het team. Hetzelfde proces speelt tijdens de individuele coachings.

 

·       Wat ik voel ontstaat uit wat ik opvang via mijn zintuigen. In al die jaren heb ik het onderscheid leren maken tussen mijn emoties en mijn diepere voelen.

 

Als coach en trainer, maar ook als leidinggevende, is het belangrijk om om te gaan met je emotionele triggers die je in je emotioneel moeras doen belanden. Wil je hier meer over weten? Volg dan zeker het traject Ruimte in mijn hoofd. (*)

 

Je zal merken dat hoe meer je uit je emotioneel moeras kan blijven, hoe meer ruimte er komt om dieper te voelen. Dat dieper voelen, wordt een dieper weten. Hou zeker rekening met vorig puntje! Geef jouw weten niet weer als dat het de enige waarheid is. Dan bekom je het tegengestelde effect. 

 

Haal meer uit jezelf en je team

Ben je leidinggevende of werk je samen met een heel team? Dan heb je wel al ondervonden dat er veel geïnterpreteerd wordt. Lees hier meer over in mijn blog Oefen je perspectivistische lenigheid.

 

Wees je bewust van al je zintuigen! Neem waar wat je ziet, denkt en voelt. Gewoon waarnemen zonder te oordelen. Ga aan de slag met de triggers die je energie kosten. Zie (*).

 

Ontdek welke vragen je als leidinggevende kan stellen zodat je mensen taal kunnen geven aan die voortdurende stroom van input via de zintuigen. Je zal merken dat er minder geroddeld wordt en dat je mensen zich meer thuis zullen voelen in je team. 

 

Geniet van je zintuigen!

Lieve


Over de auteur

Lieve Vander Linden van Uit Jezelf heeft 20 jaar onderwijservaring en is trainer, teamcoach,  Ontwikkelingsgerichte NLP-coach, perfectionismecoach en loopbaancoach. Ze werkt volgens het Ontwikkelingsgerichte gedachtegoed ontwikkeld door Rudy Vandamme. (Deep Evolvement ®, Het Vorkmodel ® en de Ontwikkelcirkel ®). 

 

Ze is een gedreven trainer en coach en haalt in korte tijd veel uit de mensen door haar krachtige reflectieve vragen. 

 

Blijf op de hoogte van de activiteiten, nieuwe blogs van Uit Jezelf en krijg tips i.v.m. communicatie en welbevinden. Schrijf je in op de nieuwsbrief en krijg er het gratis e-book Feedback geven met impact bij.

Reactie schrijven

Commentaren: 0