· 

Ook jij hebt een missie!

Wat is mijn drijfveer om te doen wat ik doe?

Vraagteken

Deze vraag sluimerde al een paar weken door mijn hoofd. In se weet ik wel wat mijn missie is. Je kan ze nalezen op mijn website. De laatste tijd stelde ik vast dat mijn ‘Why’ , om het met Simon Sinek te zeggen, niet meer duidelijk zichtbaar was. Alsof ik mijn missie niet meer scherp zag. Mijn focus was niet meer zuiver. Ik liet me meeslepen door allerhande praktische beslommeringen die er als ondernemer bijkomen. Blijkbaar moet ik eerst enige tijd troebel zien vooraleer ik de stap zet om mijn diepere lagen, mijn missie, weer scherp te zien. 

Vandaag is zo een dag! Het gevoel zit juist en ik heb er keiveel zin in om mezelf wat vragen te stellen. 

 • Wat is mijn drijfveer?
 • Waar sta ik voor?
 • Welke overtuigingen motiveren me?
 • Welke waarden voeg ik toe?
 • Wat is mijn missie?
 • Waar wil ik naartoe met Uit Jezelf?
 • Wat wil ik bereiken? En hoe doe ik dat dan?

Ook jij hebt een missie! Laat je gerust ook leiden door de vorige vragen.

Over mijn missie

Ik kan je zeggen dat ik me nog altijd kan vinden in mijn oorspronkelijke missie! Ze geeft me energie en ze zegt ook veel over wie ik ben.

 

Het is mijn missie mensen te faciliteren in:

 • het ontwikkelen van hun menselijk leiderschap
 • het vinden van duurzaam geluk
 • bewustwording dat ze deel zijn van een Groter Geheel en dat ze daar een impact op hebben

Ik ben ervan overtuigd dat elke verandering begint bij jezelf. Begrijp me niet verkeerd. Dit wil niet zeggen dat je alles zelf moet doen en dat je verantwoordelijk bent voor alles wat er gebeurt in de wereld. Wat ik bedoel: als je zicht vertroebeld wordt door je belemmerende overtuigingen, dan ben jij degene die ervoor kan kiezen om ze te switchen naar overtuigingen die wel werken.

 

Je kan de switch maken omdat je iets gelezen, gezien of gehoord hebt. Ik ben er sterk van overtuigd dat we als mens groeien door in interactie te gaan met anderen. We hebben elkaar nodig!

 

Het is mijn missie om mensen van het volgende bewust te maken.

 • Iedereen heeft een bril op
 • Die bril vervormt je zelfbeeld en het beeld dat je hebt over de andere
 • Woorden worden anders geïnterpreteerd, afhankelijk van welke bril je ophebt
 • Dit is eigen aan mens-zijn. We interpreteren altijd!
 • Het interpreteren hoeft geen probleem te zijn
 • Als je goeie vragen stelt, bekom je meer klaarheid en ontdek je gelijkenissen in wat op het eerste zicht zo verschillend leek

Dit is de basis om je thuis te voelen in je team. Om anderen zich thuis te laten voelen. Een team waar mensen met elkaar praten versterkt de draagkracht van het team. 

 

Menselijk leiderschap

Het vorige is de basis voor wat ik menselijk leiderschap noem. Menselijk leiderschap wil zeggen dat je op een respectvolle, integere manier in gesprek gaat met de andere. 

 

• Menselijk leiderschap voor leidinggevenden

Heel wat leidinggevenden zitten hiërarchisch gezien geprangd tussen de hogere en de lagere niveaus.  Afhankelijk van je functie heb je een andere bril op. Je hebt waarschijnlijk al ervaren dat die brillen meestal niet matchen. Je hebt het gevoel voor niemand goed te kunnen doen. Je voelt je niet gehoord. En soms moet je een rol opnemen waar je veel energie bij verliest.

 

Eén van die rollen, de belangrijkste, die je op te nemen hebt is de rol van verbinder. Als leidinggevende beweeg je je immers tussen de lagen. Het is jouw rol om, door effectief te communiceren, de interpersoonlijke relaties tussen je mensen te verstevigen.

 

Menselijk leiderschap wil zeggen dat je alle relaties verzorgt. Zowel die met de mensen van je team, als de relaties met leidinggevenden, met klanten en stakeholders.

 

Het is aan jou de keuze of je die rol wil opnemen. 

 

• Menselijk leiderschap voor jou

Je hoeft geen leidinggevende te zijn om menselijk leiderschap in de praktijk om  te zetten. 

Zowel leidinggevenden als niet leidinggevenden kunnen hierin groeien. Het gaat over leiderschap opnemen over jezelf.

 • Helpt de bril waar ik door kijk me vooruit?
 • Neem ik wat gezegd of gedaan wordt snel persoonlijk op?
 • Ben ik wie ik wil zijn? 

Om het met een quote te zeggen: Verander de wereld, begin bij jezelf.

 

• Menselijk leiderschap in de praktijk

 

Persoonlijk menselijk leiderschap wil zeggen dat je:

 • je bewust bent van wat je triggert in communicatie en dat je hiermee aan de slag gaat. Je integriteit zal groeien.
 • beseft dat iedereen, ook jij, door een bril kijkt. Je bent in staat om goeie vragen te stellen en te ontdekken wat er echt speelt. 

Effectief communiceren speelt een sleutelrol in het verstevigen van de onderlinge relaties. En dit over de lagen heen. Die relaties creëren een band. Je bedrijf, organisatie of school staat stevig. Het is een thuis waar je mensen zich veilig voelen en waar ze elkaar vertrouwen.

  

"Veiligheid en vertrouwen is het fundament

van een goed draaiend team."

 

 

Duurzaam geluk en menselijk leiderschap

Het is je nu wel duidelijk dat ik vanuit persoonlijke ontwikkeling naar resultaten toe werk. Dit is het meest duurzame antwoord op de hedendaagse uitdagingen als leidinggevende, als mens.

 

Duurzaam wil zeggen dat menselijk leiderschap een positief langetermijneffect heeft. Het is dus geen ad hoc oplossing. 

 

Je hebt meer invloed dan je denkt

Menselijk leiderschap is je ervan bewust zijn dat je een impact hebt op je omgeving. Of om het met andere woorden te zeggen: je hebt een impact op de gehelen waar je deel van uitmaakt. Wat zijn jouw gehelen waar je je in bevindt? Ik geef een paar voorbeelden: de collega’s in je team, je bedrijf, organisatie of school, je klanten, je stakeholders, de bedrijfscultuur, je familie en vrienden, de sport- of hobbyclub, je gemeente, het milieu, het klimaat,…

 

Het groter geheel, dat is ook de verzameling van alle mensen die bvb. in dezelfde functie zitten als jij. Je kent ze niet persoonlijk maar je kent wel de pijn die ze ervaren. Om een voorbeeld te geven: vele middenkaders hebben het gevoel voor niemand goed te kunnen doen. Vanuit dit weten, kan je actie ondernemen om veranderingen door te voeren.

 

Het is mijn missie om mensen bewust te maken dat ze altijd ergens deel van uitmaken en dat ze een impact hebben op dat grotere geheel.

 

Deel uitmaken van een groter geheel wil ook zeggen dat je dat groter geheel bent. De cultuur in je team, is ook de cultuur in je bedrijf. Heb je de indruk dat er in je team niet transparant gecommuniceerd wordt, dan is de kans groot dat je dit patroon herkent als bedrijfscultuur.

 

Het is mijn missie om teams te laten ontdekken hoe ze kunnen bijdragen aan de positieve ontwikkeling van de bedrijfscultuur.

 

Hoe realiseer ik mijn missie?

Ik zet in op het ontwikkelen van een open mindset, zodat je je vredevol openstelt voor jezelf en anderen. Je bent je ervan bewust dat verschillen er mogen zijn, dat verschil verrijkend is.

 

Tijdens een coachingtraject ontdek je met welke brillen je rondloopt. Je zal in staat zijn om de brillen die je functioneren belemmeren te vervangen door een nieuwe bril die jou een nieuwe kijk geeft. Je geeft expressie aan wie je echt bent.

 

Tijdens mijn trainingen zet ik in op het aanleren van nieuwe communicatieve vaardigheden. Je leert wat een goed gesprek is en hoe je dat bewust kan bereiken. Je ontdekt hoe je om kan met verschillen in visie en standpunt.

 

Concreet reik ik je via NLP een aantal tools aan om de blokkades in je communicatie te ontmantelen. Je wordt getraind in het omgaan met moeilijke mensen en situaties.

En we verdiepen.

 • Welke rollen heb ik (als leidinggevende) op te nemen?
 • Welke rollen wil ik wel opnemen? Welke niet?
 • Hoe ga ik om met de rollen die ik niet wil opnemen maar toch bij mijn functie horen?
 • Wat zijn mijn waarden?
 • Wat is mijn missie? 

En nu jij !

Ben jij ondertussen aan de slag gegaan met de vragen? Neem er even tijd voor en ontdek wat het je brengt!

 

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

 

Lieve


Over de auteur

Lieve Vander Linden van Uit Jezelf heeft 20 jaar onderwijservaring en is trainer, teamcoach,  Ontwikkelingsgerichte NLP-coach, perfectionismecoach en loopbaancoach. Ze werkt volgens het Ontwikkelingsgerichte gedachtegoed ontwikkeld door Rudy Vandamme. (Deep Evolvement ®, Het Vorkmodel ® en de Ontwikkelcirkel ®). 

 

Ze is een gedreven trainer en coach en haalt in korte tijd veel uit de mensen door haar krachtige reflectieve vragen. 

 

Blijf op de hoogte van de activiteiten, nieuwe blogs van Uit Jezelf en krijg tips i.v.m. communicatie en welbevinden. Schrijf je in op de nieuwsbrief en krijg er het gratis e-book 10 tips om feedback te geven met impact bij.

Reactie schrijven

Commentaren: 0