Wanneer ik mensen coach, dan ga ik zo snel mogelijk naar de kern van het probleem. En die kern, dat zijn meestal de achterliggende emoties en overtuigingen die in het onbewuste brein opgeslagen liggen. Door mijn vragen, wordt de coachee zich bewust van zijn/haar wereldmodel.
Je wereldmodel is jouw zienswijze op de buitenwereld.
Het zijn al jouw overtuigingen over die buitenwereld.
Iedereen denkt, handelt en voelt vanuit zijn eigen wereldmodel.
Als je de juiste vragen stelt, krijg je de juiste antwoorden
OPGELET: niet elke vraag leidt tot de juiste antwoorden. Er zijn zelfs vragen waarmee je je gesprekspartner tegen jou in het harnas jaagt. Lees meer hierover in mijn blog Waarom 'Waarom?' een foute vraag is.
Stel korte open vragen zodat je een zo goed mogelijk beeld krijgt van het wereldmodel van de andere.
- Hoe zie jij dat?
- Wat bedoel je?
- Hoe kom je erbij om dat te zeggen?
- Wat maakt dat je dat zegt?
- Wat betekent dat concreet?
- Geef daar eens wat meer uitleg over.
- ...
- Ja? Nee?
- Echt?
- Is het zo dat... ?
- Wat zei je? Wat deed je?
- Hoe voel je je hierbij?
- Zou het kunnen dat... ?
- ...
Herhaal af en toe een woord of een zin. Handig is om in vraagvorm te herhalen. Eventueel gevolgd door: "Vertel daar eens iets meer over." Zo creëer je opening voor de ander om dieper op het onderwerp in te gaan.
Vat regelmatig samen en geef dat gestructureerd weer met de woorden die je gesprekspartner gebruikt heeft. Hij/zij zal zich herkennen in jouw woorden en de weerstand vermindert.
Begin je samenvatting met: "Ik ga even samenvatten om na te gaan of ik alles begrepen heb."
Je kan afsluiten met: "Is het dat wat je gezegd hebt?".
Haal in kortere tijd meer uit je gesprekken
- Sta je met je mond vol tanden tijdens een bespreking met je team?
- Lopen sommige gesprekken uit op heftige discussies?
- Heb je moeite om te zeggen waar het echt op staat?
- Weet je niet hoe om te gaan met weerstand of negativiteit?
- Stuit je op weerstand als je een oplossing aanbiedt?
En verlies je daardoor keiveel energie?
Neem dan zeker deel aan de training Effectiever communiceren met NLP. Je leert hoe je moeilijke gesprekken kan ombuigen naar gesprekken met resultaat. Met als gevolg dat je je energie behoudt.
Jouw state is nog belangrijker!
Je state van waaruit je je vragen stelt, bepaalt zeker mee het verloop van je gesprek. Ook al stel je 'goede' vragen.
Stel je je vragen vanuit achterdocht, boosheid of afgunst, dan zal je intonatie en lichaamshouding dat verraden. Je gesprekspartner capteert jouw signalen en zal in weerstand gaan.
Ik nodig je uit om je vragen te stellen vanuit een gezonde nieuwsgierigheid. Ook al hebben jullie beiden een andere mening. Wees nieuwsgierig naar het wereldmodel van de andere. Wanneer je goede vragen stelt, zal je ontdekken dat jullie meer gelijkenissen hebben dan op het eerste zicht lijkt!
Jouw state en jouw goede vragen, maken dat je met elkaar praat in plaats van tegen elkaar. Je bent in staat om een moeilijk gesprek om te buigen naar een gesprek met resultaat!
Over jouw state of zijnstoestand
Wil je meer weten over hoe vanuit je krachtige nieuwsgierigheid vragen te stellen?
Dan is het online traject Ruimte in mijn hoofd zeker iets voor jou.
Een voorbeeld
Mark werkt al jaren in een grote KMO waar hij al heel wat kennis en ervaring heeft opgedaan. Hij is zeker een meerwaarde voor het bedrijf. Zijn bedrijf reorganiseert en Mark is ongerust. Van zijn leidinggevende krijgt Mark te horen dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Dat hij vertrouwen moet hebben in de goede afloop.
Maar Mark is helemaal niet opgelucht na deze reactie. Eenmaal terug aan zijn bureau, begint hij te twijfelen en steken allerlei doemgedachten de kop op. 's Avonds komt hij doodop thuis.
Mark besloot de training Effectiever communiceren met NLP te volgen. Nu weet hij welke vragen hij een volgende keer zou stellen.
-
Wat bedoel je met 'goede afloop'?
- Wat betekent dat concreet voor mij?
- Wat wil dat zeggen dat ik er vertrouwen in moet hebben?
- Hoe zie je mijn verdere loopbaan in het bedrijf?
- Wat zal er veranderen in ons bedrijf?
Stel vragen zodat de concrete invulling duidelijk wordt voor jou. Nog een tip om je te bekwamen in meer duidelijkheid met minder woorden: oefen, oefen, oefen!
Lieve Vander Linden van Uit Jezelf
Over de auteur
Lieve Vander Linden van Uit Jezelf heeft 20 jaar onderwijservaring en is trainer, teamcoach, Ontwikkelingsgerichte NLP-coach, perfectionismecoach en loopbaancoach. Ze werkt volgens het Ontwikkelingsgerichte gedachtegoed ontwikkeld door Rudy Vandamme. (Deep Evolvement ®, Het Vorkmodel ® en de Ontwikkelcirkel ®).
Ze is een gedreven trainer en coach en haalt in korte tijd veel uit de mensen door haar krachtige reflectieve vragen.
Blijf op de hoogte van de activiteiten, nieuwe blogs van Uit Jezelf en krijg tips i.v.m. communicatie en welbevinden. Schrijf je in op de nieuwsbrief en krijg er het gratis e-book Feedback geven met impact bij.
Reactie schrijven