· 

FOMO - Fear of missing out

Meisje heeft wanten en muts aan en houdt handen voor haar gezicht

 

Heb je angst iets te missen in je leven? Angst dat je niet genoeg doet om gelukkig te zijn? Angst dat je niet alles uit het leven zal halen? Angst om een verkeerde keuze te maken? Angst dat je leven niet leuk genoeg is?

 

Dan heb je waarschijnlijk last van FOMO.

FOMO - Angst om iets te missen

In onze maatschappij draait heel veel om het maakbare geluk. Slaag je daar niet in, dan ben je een loser. Sinds de opkomst van social media is FOMO erg toegenomen. We krijgen het beeld dat de andere het beter doet, dat de andere gelukkiger is en mooier is dan onszelf. We vergelijken ons met het virtuele beeld dat anderen over zichzelf de wereld insturen. En algauw denken we dat we niet goed bezig zijn, dat we saai en onnozel zijn.

 

Om dat maakbare geluk te bekomen zou je ook van alles moeten doen.

 

De social media puilen er van uit van: 10 things to do, tips tegen verveling, welke film of welk boek je zeker gezien en gelezen moet hebben, hoe deze uitdagende tijden doormaken, allerlei online workshops, gratis webinars en ja veel tips en trucks om toch wat structuur in je leven te houden.

 

De overload op social media overvalt ons. Het is als een vloedgolf die op ons afkomt en ons helemaal dreigt mee te nemen in het FOMO-gevoel. Je wil voortdurend weten wat de anderen beleven, met wat ze bezig zijn. Hoe meer we scrollen, hoe saaier ons leven lijkt, hoe ongelukkiger we ons voelen. 

 

Onze gedachten drijven mee langs de verschillende posts. Voor we het goed en wel beseffen zijn we er uren mee bezig. Dit heeft gevolgen voor de werking van onze hersenen. We kunnen niet meer focussen. FOMO kan leiden tot concentratieproblemen.

 

FOMO'ers hebben voortdurend de indruk dat ze leuke dingen gaan missen, dat ze niet meer op de hoogte zullen zijn van gebeurtenissen bij hun vrienden. Ze denken dat anderen veel leukere ervaringen hebben dan zijzelf. FOMO'ers zijn altijd op zoek naar de 'juiste' opportuniteit, ze zijn altijd bezig. Het zijn die mensen die tot op het laatste moment wachten om af te spreken want "Er zou misschien nog wel een aantrekkelijkere uitnodiging komen waar ik liever naartoe zou gaan".

 

Gevolgen van FOMO

Mensen die overmand worden door de angst om iets te missen, ervaren volgende problemen:

 • Moeite om te focussen op het NU
 • Concentratieproblemen
 • Uitstelgedrag
 • Innerlijke onrust en stress
 • Slaapproblemen
 • Gevoelens van frustratie, kwaadheid, verdriet, ontevredenheid, diepe eenzaamheid
 • Niet meer kunnen genieten
 • Moeite om alleen te zijn
 • Uiterlijke schijn wordt belangrijker dan je innerlijk welbevinden
 • Laag zelfbeeld
 • Geen grenzen aangeven
 • Burn-out
 • ...

Hier word je echt niet gelukkig van!

 

JOMO - Joy of missing out

Het alternatief voor FOMO is JOMO: Joy of missing out. Je geniet ervan om bewust minder dingen te doen. Wanneer er minder prikkels zijn, komen mensen tot rust. Het zijn juist die rustmomenten die onze hersenen echt wel nodig hebben om weer energie te krijgen. Onderschat de meerwaarde van 'niets moeten doen' niet! 

 

In tegenstellingen tot FOMO'ers die gezelschap opzoeken om zich niet alleen te voelen, kunnen JOMO'ers genieten van het alleen te zijn. Het zijn ook net die momenten waarin nieuwe ideeën naar boven kommen, waarin je creatief bent.

 

Het grote verschil zit hem in het idee over 'alleen zijn'. Een JOMO'er kan alleen zijn en zich toch niet eenzaam voelen. FOMO mensen stellen alleen zijn gelijk aan zich eenzaam voelen en dus: een loser zijn. Het is alsof we tegenwoordig niet meer alleen kunnen zijn. Alsof je mislukt bent als je alleen bent.

 

Hoe JOMO'en?

Vermits we voortdurend 'online' zijn vraagt het wat oefening om te JOMO'en. Maar oefening baart kunst! Een paar tips:

 • Besef dat de virtuele wereld, zoals het woord zegt, virtueel is 😊
 • Besef dat de druk die je ervaart, van jezelf komt. Het grote voordeel is dat jij degene bent die daar verandering in kan brengen
 • Zet de push-notificaties op je GSM uit
 • Lees een boekje of een artikel in een tijdschrift of krant in plaats van op je GSM te scrollen
 • Besef dat je niets moet. Weet dat je 'neen' mag zeggen op uitnodigingen van feestjes
 • Bouw rustmomenten in waarbij je je GSM en PC opzij zet. Sta je toe om te dagdromen, om niets te doen
 • Groei in zelfvertrouwen en hervind je eigenwaarde
 • Sta stil bij wat écht belangrijk is voor jou, bij wat jou écht gelukkig maakt
 • ...

Ontstaan uit het niets

We zijn er zo van overtuigd dat we moeten doen om waardevol te zijn, om nuttig te zijn, om graag gezien te worden, om van betekenis te zijn. 

 

Langs een kant klopt dat wel. Door te doen kan je bijvoorbeeld bijdragen aan het welbevinden van je medemens en van natuur. Door te doen breng je je waarden in de praktijk. Je bent waardevol en van betekenis.

 

De valkuil van deze overtuiging is: denken dat je altijd moet blijven 'doen'. Als je dan even 'niets' doet, dan voel je je schuldig. Of dan vraag je je af wat anderen over jou zouden denken.

 

Maar uit dat niets doen, ontstaan juist nieuwe ideeën! Wanneer je niets doet, gaat je creatieve brein aan de slag. Is het je ook al opgevallen dat nieuwe ideeën juist ontstaan op momenten dat je met iets helemaal anders bezig bent?

 

Niets doen is dus heel nuttig!

 

Wat brengt JOMO jou?

Wanneer je leeft naar wat echt belangrijk is voor jou, dan kan je met een gerust hart dingen missen. Het voelt niet aan alsof je een stuk van je leven mist. Je geniet van waar je nu mee bezig bent. Zonder je druk te maken over welke feestjes of Facebook-updates die je mist. Zonder je af te vragen welke afspraken of Instagramberichten je allemaal zou kunnen missen. Je bent een aangenamer persoon voor je familie en vrienden. Je kijkt open-minded naar je medemens. 

 

Vermits je gedachten niet meer afgeleid worden door social media of door het sterke verlangen alles uit je leven te halen en niets te missen, kan je je focussen op het hier en nu. Al mijn coachees zijn het er over eens: "Dat brengt eindelijk rust in mijn hoofd! "

 

En daar voelt een mens zich goed bij, bij die innerlijke rust. Dan pas komt je volle potentieel tot ontplooiing.

 

Ik wens je veel plezier op weg naar je innerlijke rust,

Lieve

 


Over de auteur

Lieve Vander Linden van Uit Jezelf heeft 20 jaar onderwijservaring en is trainer, teamcoach,  Ontwikkelingsgerichte NLP-coach, perfectionismecoach en loopbaancoach. Ze werkt volgens het Ontwikkelingsgerichte gedachtegoed ontwikkeld door Rudy Vandamme. (Deep Evolvement ®, Het Vorkmodel ® en de Ontwikkelcirkel ®). 

 

Ze is een gedreven trainer en coach en haalt in korte tijd veel uit de mensen door haar krachtige reflectieve vragen. 

 

Blijf op de hoogte van de activiteiten, nieuwe blogs van Uit Jezelf en krijg tips i.v.m. communicatie en welbevinden. Schrijf je in op de nieuwsbrief en krijg er het gratis e-book Feedback geven met impact bij.


Reactie schrijven

Commentaren: 0