· 

Waarom "Ik zie het zo!" maakt dat je impulsief reageert

Iedereen heeft een mening over van alles en nog wat

Vrouw bokst man

Neem nu de coronamaatregelen. Voor sommigen gaan ze niet ver genoeg; anderen zien er een complot in om de bevolking onder de knoet te houden. Je leest nogal wat op social media. Gesprekken ontaarden in emotioneel beladen discussies zoals: ze pakken me mijn vrijheid af, ze moeten me niet zeggen wat ik moet doen, we zullen in een politiestaat blijven leven, verklikken doe je niet, oelewapper, randdebiel, ... en ga zo maar door.

Wat is er toch aan de hand dat mensen elkaar uitschelden?

Dikwijls beseffen we het niet, maar we reageren emotioneel en impulsief wanneer we persoonlijk geraakt worden.

 • Hoe voel je je wanneer iemand je zegt dat je bepaalde regels (los van corona) moet volgen? Voel je weerstand of ga je er onmiddellijk mee akkoord?
 • Vanwaar je emotionele reactie naar een collega die je vraagt om nog een paar dingen aan te passen?
 • Wat maakt dat je heftig reageert wanneer je de indruk hebt dat er geen rekening gehouden wordt met jouw input?

Wat schuilt er dan achter al die heftige reacties?

Achter al die heftige reacties schuilen jouw emoties, overtuigingen, diepere waarden, angsten en behoeften.

 

Emoties en overtuigingen spelen heel sterk op elkaar in. Zowel in positieve als in negatieve zin. Een paar voorbeelden van belemmerende overtuigingen die maken dat mensen impulsief reageren.

 • Ik pas niet in de organisatie
 • Ik schiet altijd tekort
 • Ik twijfel voortdurend aan mezelf
 • Mijn collega heeft me niet graag, ze vertrouwt me niet
 • Wat zullen ze van me denken? Dit is echt een TOPPER! Wanneer ik doorvraag, stel ik vast dat 99% van mijn klanten zich hier zorgen om maakt.

Angst om niet graag gezien te worden, maakt dat we heftig uit de hoek kunnen komen. De behoefte om ergens bij te horen maakt dat we er alles zullen aan doen om er toch bij te horen. Heel wat mensen zetten dan ook een masker op omdat ze denken niet goed genoeg te zijn.

 

Ga aan de slag gaan met jouw triggers

Weet dat het OK is om je kwaad, geraakt en/of angstig te voelen! Wanneer je er teveel nadeel van ondervindt verlies je teveel energie. Je verliest soms ook vriendschappen en je voelt je niet gelukkig.

 

Hoe impulsief gedrag vermijden?

 • Wat triggert jou? Wat raakt jou? Waarvan raak je overstuur? Wanneer blokkeer je?
 • Maak een lijst met concrete situaties waarbij je impulsief reageerde: je werd kwaad, reageerde emotioneel, je begon te roepen en te tieren of je kroop juist in je schulp.
 • Kies één situatie uit je lijst en zet 3 stappen naar emotioneel leiderschap. Download hiervoor mijn gratis 3-stappenplan en sta in je kracht!

Verbreed je blik

Door het 3-stappenplan toe te passen verbreed je de kijk op jezelf en op de andere. In plaats van te twijfelen aan jezelf, zal je beseffen dat je toch wel wat kan! In plaats van je af te vragen wat je collega's over jou zouden denken, zal je tevreden zijn met jezelf. Heel wat van mijn klanten vinden rust bij de volgende krachtige overtuigingDe strijd, de spanning is verdwenen.

 

"Ik ben wie ik ben"

Hoe "Ik zie het zo!" er voor zorgt dat je vanuit je rustige kracht reageert

Beeld je maar in wat het met je doet als je werkt en leeft vanuit dit standpunt: "Ik ben wie ik ben". Ik hoor graag je reacties!

 

Beeld je maar in op welke krachtige en respectvolle manier je dan om kan met reacties van collega's en met moeilijke situaties. Gesprekken verlopen anders. Je praat MET elkaar in plaats van tegen elkaar. Je schat elkaar naar waarde. 

 

Tijdens het mastertraject Communiceer krachtig vanuit jezelf begeleid ik je op weg naar menselijk leiderschap. Dit wil zeggen dat je:

 • je impulsief gedrag weet te switchen naar reageren vanuit je kracht = emotioneel leiderschap
 • gaat voor menselijk leiderschap waarbij jij de verbinder bent tussen je collega's. Je leert effectief en duidelijk communiceren en houdt rekening met de mens achter het verhaal. Dit wil niet zeggen dat je toegeeft, wel dat je op een respectvolle manier in dialoog gaat.

Het mastertraject Communiceer krachtig vanuit jezelf

Het mastertraject Communiceer  krachtig vanuit jezelf is opgebouwd uit 3 modules:

Dit is een ervaringsgericht traject waar je oefent wat je leert. Je kan er dan ook onmiddellijk mee aan de slag in je dagdagelijkse praktijk.  

Heb je interesse?

Contacteer me gerust voor meer info!

 

Wil je me beter leren kennen? Maak dan je gratis 30-minuten afspraak of neem deel aan een van de online Ontwikkelcirkels over een bepaald thema.


Vind je deze blogpost van waarde? Een like, een comment of een share waardeer ik enorm!

 

Wil je meer weten? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief en ontvang gratis mijn 3-stappenplan op weg naar emotioneel leiderschap.

 

Dank je wel voor het lezen van deze blog! Succes met je stappen op weg naar emotioneel leiderschap!

Lieve


Over de auteur

Lieve Vander Linden van Uit Jezelf heeft 20 jaar onderwijservaring en is trainer, teamcoach en NLP-coach en werkt volgens het Ontwikkelingsgerichte gedachtegoed ontwikkeld door Rudy Vandamme. (Het Vorkmodel ® en de Ontwikkelcirkel ®).

 

Ze is een gedreven trainer en coach en haalt in korte tijd veel uit de mensen door haar krachtige reflectieve vragen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0