· 

Hoe Ann* uit haar emotioneel moeras stapt

Emotioneel leiderschap

Ann een dame van eind de 40, vindt van zichzelf dat ze te direct communiceert en zo de mensen kwetst. Ze vindt zichzelf afstandelijk, te analytisch en onzeker. Al zou je het haar niet aangeven. Ze heeft het gevoel dat ze in gesprekken op het werk zichzelf niet kan blijven en dat ze telkens een rol speelt. Bijvoorbeeld de rol van de consultant die alles weet over haar vakgebied.

 

 

Omgaan met verschillen en conflicten

Ann komt in coaching omdat ze wil leren omgaan met verschillen en conflicten. Ze heeft de vorige jaren elders al trajecten gedaan en tips en tricks gekregen. Die waren wel nuttig maar toch vindt ze van zichzelf dat ze nog teveel in haar valkuil valt: te emotioneel reageren. Soms twijfelt ze aan haar job.

 

Eén leidinggevende collega triggert haar enorm. Wat hij zegt maakt haar kwaad omdat ze niet akkoord gaat met de inhoud. Gevolg: Ann blokkeert. Wanneer ze nadien de collega ontmoet, zegt ze op een nogal directe en crue manier wat ze te zeggen heeft. Ook al is er op dat moment een stemmetje in haar hoofd dat zegt: “Zwijg nu toch. Je maakt het alleen maar erger.”. Toch blijft ze haar gal uitspuwen. 

 

Nadien volgt een enorm gevoel van eenzaamheid. Ze voelt zich niet gehoord, niet erkend en niet gewaardeerd. Of zoals Ann het zegt: “Ik voel me gedeconnecteerd.”.

 

Coachen
Het VORK-coachmodel - © Rudy Vandamme

Het gaat over jezelf

Tijdens het eerste gesprek puren we uit waar Ann naartoe wil met het coachingtraject. We bespreken het projectspoor in het VORK-model. Ze beseft dat omgaan met verschillen en conflicten over veel meer gaat dan effectief communiceren. Het gaat in eerst instantie over haarzelf. Over het terugvinden van haar innerlijke rust samen met ondersteunende gedachten. 

 

Ann ziet in dat elke collega op een andere manier naar een project kijkt. Iedereen denkt anders. En dat is OK! Deze gedachte stelt haar in staat om haar eigen krampachtige visie op het project los te laten en eerst ècht te luisteren naar haar collega’s. Hoe kijken zij naar dat project? "Fijn! En ik zeg in alle rust hoe ik het zie."

 

Bij de aanvang van het tweede gesprek stel ik vast dat Ann verschillende stappen gezet heeft. Ze observeert mensen die communiceren vanuit zichzelf. Ze leert hieruit en past het toe in een volgend gesprek. Je kan zeggen dat Ann een groot zelfsturend vermogen heeft.

 

De invloed van perceptie op je manier van communiceren

Ik vertel haar over de invloed van perceptie. Hoe je naar jezelf kijkt, hoe je naar de andere en naar situaties kijkt, bepaalt hoe je je voelt en hoe je reageert. Deze zelfreflectie is je sleutel tot succes. En dat heeft Ann nu goed door! Ze blijft rustig wanneer die leidinggevende collega aan het woord is. Ze kan dat omdat ze reflecteert over zichzelf. En dat duurt maar een fractie van een seconde. "Wat voel ik en wat denk ik als mijn collega iets zegt?" Op die manier erkent Ann haar gevoelens en gedachten (en is ze dus niet meer afhankelijk van de anderen voor erkenning) zonder ze te veroordelen. Ze voelt zich geleidelijk aan innerlijk rustiger worden door telkens in het NU naar zichzelf te kijken. 

 

Omdat ik als Ontwikkelingsgericht Coach naar de persoon in zijn geheel kijk en niet enkel naar de acties, bespreken we tijdens de derde sessie het identiteitsspoor in het VORK-model. Blijkt dat de gevoelens waar Ann mee worstelt ( eenzaamheid, zich niet erkend en gehoord voelen, verloren voelen, beschaamd voelen) dat ze daar tijdens haar jeugd ook mee te maken had. Word ik geapprecieerd? Wat denken de anderen van mij? Ik mag anderen niet teleurstellen. Ik moet me aanpassen. Al deze vragen en overtuigingen maakten haar tot een eeuwige twijfelaar. Twijfelen over zichzelf, over wat nu de juiste keuze zou zijn. 

 

Een nieuwe manier van denken eigen maken

Vanuit haar levensgeschiedenis, heeft Ann een duidelijker zicht op haar ontwikkelingsuitdaging. Wat heeft zij op dit moment van haar leven te leren? Voor Ann was het duidelijk: "Ik ben OK zoals ik ben.". Wat een opluchting!

 

En doen!

Hoe Ann dit in de praktijk wil zetten? Door te zeggen wat ze te zeggen heeft. En dit op een rustige en respectvolle manier. Ze heeft er vrede mee dat ze de dingen meestal anders ziet dan haar collega. Ze raakt ook niet meer geïrriteerd door hem. 

 

Twijfel maakt plaats voor stabiliteit. Om je een idee te geven: bij de start van het traject gaf ze zichzelf 2/10 voor stabiliteit. Na 4 uur coaching is dat 7,5/10. Een mooie evolutie!

 

Emotioneel leiderschap

Bij de start van ons laatste gesprek vertelt Ann dat het goed gaat met haar. Wanneer ze zich boos, kwaad of onbegrepen voelt, reflecteert ze in zichzelf. Je kan zeggen dat Ann in het NU leeft. Ze weet dat wat ze voelt, te maken heeft met haar geschiedenis en meestal niet met wat er op dat moment gezegd wordt door de andere persoon. Hierdoor kan ze de dingen die ze hoort, neutraal aanhoren en rustig blijven.

 

Jezelf sturen

Tot slot doe ik nogal eens de levende VORK. Het grote VORK-model ligt op de grond en ik begeleid de coachee langsheen de verschillende sporen. Het voordeel hiervan is dat de coachee de verschillende sporen nog dieper ervaart en tegelijkertijd vanuit helikopterview naar zichzelf kijkt. Wat weer nieuwe inzichten oplevert. 

 

Ann is zich tijdens ons gesprek nog meer bewust geworden van haar zelfsturend vermogen. Ze neemt eigenaarschap op over haar eigen proces. Ze stuurt zichzelf. 

 

Het identiteitsspoor wordt nog meer verdiept met een extra oefening. Ze beseft dat ze meer en meer authentiek is in de zin van echt zichzelf te zijn. Om het in Ann's woorden te zeggen: "Ik ben iemand die rust vindt in beweging."

 

Je hebt meer invloed dan je denkt!

Als Ontwikkelingsgerichte Coach activeren we onze coachees om invloed uit te oefenen op het Groter Geheel (GG). Ann beseft dat haar persoonlijke ontwikkeling naar een meer authentieke Ann, een positief effect heeft op haar gezin, familie en collega’s. Ze moet daar geen extra moeite voor doen omdat dit haar nieuwe manier van zijn is. 

 

Op het spoor van het GG stel ik ook nog de volgende vraag: “Ben je bereid om bij te dragen aan de ontwikkeling van het GG?”. Soms krijg ik als antwoord "Nee, ik heb al werk genoeg met mezelf." Ook Ann wou maar in beperkte mate bijdragen aan het GG. Tot ik het principe van Participatieve Identiteit uitlegde: het is juist door wie je bent, dat je invloed uitoefent op het GG. Of je het nu wil of niet! Je nieuwe manier van zijn en van doen, heeft een effect op anderen!

 

Plots was het duidelijk voor Ann! Door persoonlijk te ontwikkelen, lever je een bijdrage aan de ontwikkeling van je collega’s, je familie en vrienden. Ann is op die manier een model voor anderen, zonder leraar te zijn. 

 

Samengevat

Ook jij kan uit je emotioneel moeras stappen en leider worden over je emoties!

 

Neem gerust contact op voor je gratis 30-minuten kennismakingsgesprek via lieve@uitjezelf.be of 0498 84 03 19

 

* Om de privacy van mijn coachee te respecteren, heb ik een andere naam gekozen.


Over de auteur

Lieve Vander Linden van Uit Jezelf heeft 20 jaar onderwijservaring en is trainer, teamcoach,  Ontwikkelingsgerichte NLP-coach, perfectionismecoach en loopbaancoach. Ze werkt volgens het Ontwikkelingsgerichte gedachtegoed ontwikkeld door Rudy Vandamme. (Deep Evolvement ®, Het Vorkmodel ® en de Ontwikkelcirkel ®). 

 

Ze is een gedreven trainer en coach en haalt in korte tijd veel uit de mensen door haar krachtige reflectieve vragen. 

 

Blijf op de hoogte van de activiteiten, nieuwe blogs van Uit Jezelf en krijg tips i.v.m. communicatie en welbevinden. Schrijf je in op de nieuwsbrief en krijg er het gratis e-book Feedback geven met impact bij.


Reactie schrijven

Commentaren: 0