· 

Wat als er nooit iets mis met je was?

"Ik was een vervelend kind met veel vragen"

Was jij ook een kind dat bleef doorvragen: Waarom? Wat? Wie? Hoe? Nieuwsgierige kinderen stellen alles in vraag. Ze willen alles weten. Ze zijn heel aanwezig en kunnen vervelend doen (volgens Steven *). Ze zijn niet de makkelijkste kinderen. Tot grote ergernis van ouders, leerkrachten en vriendjes. 

 

Steven *, nu 34 jaar, was zo als kind. Maar toen hij zijn coachingtraject startte, bleef er niet veel meer over van die nieuwsgierigheid. Hij zat vast in zijn eigen denken en piekerde veel waardoor hij op zijn werk taken bleef uitstellen. De angst om te falen zat er diep in. Steven had veel last van stress, kon zich niet meer voldoende focussen, voelde zich gefrustreerd en had een kort lontje. Hij liet hij over zijn grenzen gaan en werd bedolven onder het werk.

 

"Ik was er zo van overtuigd dat er iets mis was met mij"

Door in coaching te komen wou Steven duidelijk en respectvol zijn grenzen kunnen aangeven en meer zelfvertrouwen hebben. 

 

Je zou nu kunnen denken dat ik Steven tips & tricks heb meegegeven. Maar dat heb ik niet gedaan omdat we dan het fundament van zijn problematiek niet aangepakt zouden hebben. Binnen de kortste keren zou Steven weer hervallen in zijn oud patroon. 

 

We zijn op identiteitsniveau ** aan de slag gegaan want Steven stelde zich ook de vraag: “Wie ben ik?” Bleek dus dat Steven als kind al heel nieuwsgierig was en alles wou weten. Hij was in veel geïnteresseerd en stelde veel vragen. Steven voelde zich eigenlijk wel gelukkig want er was immers zoveel om bij te leren. En hij had zichzelf leren lezen en schrijven. 

 

Maar toch kreeg hij veel opmerkingen en nota’s in zijn agenda. Hij begreep het niet. Hij stelde toch maar wat vragen. Het begon hem te dagen dat er wel iets mis moest zijn met hem. Hij had het gevoel vast te zitten en voelde zich boos en onzeker waardoor hij nog vervelender ging doen.

 

In de lagere school werd de diagnose ‘hoogbegaafd’ gesteld, wat bij Steven voor nog meer angst en stress zorgde. Hij dacht immers dat hij nooit meer minder goed mocht zijn dan de andere leerlingen van zijn klas. Met als gevolg dat als Steven iets niet begreep, hij geen uitleg meer vroeg en zijn nieuwsgierigheid verstopte uit angst voor wat andere kinderen over hem zouden denken. 

 

Paniek

De kleine Steven voelde zich onbegrepen en aan zijn lot overgelaten. Er was immers iets mis met hem, zo dacht hij. “Ik ga dit nooit kunnen”, was zijn nieuwe mantra. 

 

Tot op zijn 34 jaar bleef Steven zijn mantra herhalen: "Ik ga dit nooit kunnen". Met alle gevolgen van dien: faalangst, stress, paniek, uitstellen, piekeren, frustratie, zich neerslachtig voelen,… Tijdens ons eerste gesprek vertelde hij me ook dat hij een kort lontje had en last had van fysieke klachten ten gevolge van de stress die hij ervaart. 

 

Steven maakte zich grote zorgen.

 

"De kracht van blijven vragen: een les van mijn jongere ik"

Tijdens het traject heb ik gemerkt hoe Steven geleidelijk aan zijn oud verhaal (Ik ga dit nooit kunnen) heeft omgebogen naar een nieuw verhaal: "Ik ben iemand die graag dingen bijleert en in vraag stelt en dat is oké."

 

Het meest ontroerende moment was het moment waarop hij inzag dat wie hij spontaan was als kind – namelijk degene die nieuwsgierig is en vragen stelt – dat hij dat nog altijd is! Alleen wordt hij er nu niet meer voor afgestraft. Niet meer door ouders, leerkrachten of collega’s en, wat het belangrijkste is, ook niet meer door zichzelf! 

 

Hij veranderde zijn verhaal van Ik ga dat nooit kunnen en Ik mag geen vragen stellen naar Ik ben iemand die dingen bijleert en vragen stelt en dat is oké.

 

Steven beseft dat hij kan zijn wie hij echt is, namelijk dat nieuwsgierig jongetje dat vragen stelt. Wat een opluchting was dat voor hem! Steven besefte dat er niets mis is met hem en dat er nooit iets mis geweest is met hem! Hij mag nu weer zijn wie hij altijd al geweest is. En dat geeft hem keiveel energie.

 

Van een jongen met veel vragen naar een man met vertrouwen

Wat zijn de concrete gevolgen voor Steven op zijn werk en privé?

 

Wat deed Steven vroeger?

  • Steven schoot in paniek omdat hij niet alle stappen die naar de oplossing leiden, voor zich zag.

 

  • Steven blokkeerde omdat hij dacht dat hij de opdracht niet tot een goed einde zou kunnen brengen. 
  • Steven kropte alles op en bleef met zijn piekergedachten rondlopen, wat hem nog meer stress gaf. 
  • Steven blokkeerde ten gevolge van zijn controledrang . Hij besefte dat hij geen kant en klare oplossing had. Hij sloeg in paniek en functioneerde niet meer.
  • Steven aanvaardde bijna elke opdracht ook al was hij al bedolven onder het vele werk. Zijn grootste bekommernis was wat anderen van hem zouden denken als hij die opdracht er niet zou bijnemen.

Wat doet Steven nu?

  • Wanneer Steven met een nieuw project start, gaat hij in overleg en stelt hij vragen om zoveel mogelijk informatie te verzamelen.
  • Steven weet nu dat hij wel wat kan. En als er iets is dat hij nog niet weet, dan ziet hij dat als een kans om bij te leren.
  • Wanneer Steven zich ergens zorgen over maakt, dan bespreekt hij dat met zijn partner. 

 

  • Ook al controleert Steven minder de gang van zaken tijdens een project, hij ervaart meer controle omdat hij meer vertrouwen heeft in zichzelf. 

 

  • Het lukt Steven om zijn grenzen aan te geven. Hij gebruikt immers zijn grootste kwaliteit: vragen stellen om zoveel mogelijk informatie te verzamelen om daarna te beslissen of hij het werk al dan niet zou aannemen.

Tot slot

Wie je écht bent, verdwijnt nooit. Het raakt soms wel verborgen onder het stof omdat je denkt iemand anders te zijn. We worden in ons leven allemaal uitgenodigd om weer in contact te komen met wie we diep van binnen altijd al geweest zijn. Dan zal je zoals Steven meer energie hebben, innerlijke rust ervaren en tevreden zijn met jezelf.

 

Wil jij ook op zoek naar die versie van jezelf die je altijd al geweest bent en die nu verborgen zit onder het stof?

 

Laten we samen op onderzoek gaan.

 

Lieve

 

* Steven is een naam voor een fictief personage met een fictieve leeftijd. Het verhaal is gebaseerd op getuigenissen van verschillende coachees.

 

** Kom meer te weten over Ontwikkelingsgericht Coachen op identiteitsniveau met het Vorkmodel.

 


Over de auteur

Lieve Vander Linden combineert 20 jaar ervaring in onderwijs met expertise als NLP-master practitioner, Ontwikkelingsgerichte Coach en perfectionisme- en loopbaancoach. Met haar motto We groeien als mens door in dialoog te gaan inspireert ze anderen om nieuwe perspectieven te ontdekken. Ze excelleert in het stellen van reflectieve vragen die snel tot de kern van persoonlijke en professionele groei komen. Haar aanpak is gedreven, empathisch en gericht op het ontwikkelen van sterke teams en individuen. Haar trainingen creëren duurzame groei en versterken samenwerking.

 

Blijf op de hoogte van de activiteiten, nieuwe blogs van Uit Jezelf en krijg tips i.v.m. communicatie en welbevinden. Schrijf je in op de nieuwsbrief en krijg er het gratis e-book 10 tips om feedback te geven met impact bij.