· 

De impact van je 'eerste indruk over iemand'


Luister je liever? Klik dan op onderstaande knop om de podcast #11 - De impact van je eerste indruk te beluisteren.


Oog met lijnen en cirkels getekend
Image by Gerd Altmann via Pixabay

 

Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, maak je je onmiddellijk een beeld over die persoon. Ik schrijf bewust “maak je” omdat je je op 7 seconden tijd een beeld vormt over die persoon.

 

 

De eerste indruk gaat over jouw opvattingen over hoe iemand volgens jou is. Op basis van je eerste indruk trek je conclusies en handel je naar je verwachtingen. 

We passen ons handelen aan aan het beeld dat we hebben over die persoon. Stel: je hebt de indruk dat de nieuwe ober in je favoriet restaurant nogal stuurs en onbeleefd is. Blijkt dat we dan geneigd zijn om ons onbeleefder te gedragen tegenover hem.

 

Ik was vroeger een heel sterke beoordelaar. In de zin van Die persoon is wel/niet leuk. Die vindt me wel/niet leuk. Was mijn eerste indruk Die persoon is niet leuk, dan kon ik denigrerend uit de hoek komen. Was mijn conclusie Die persoon vindt me niet leuk, dan kroop ik in mijn schulp en durfde ik me niet te laten horen en zien. 

 

Wat zegt jouw 'eerste indruk over iemand' over jezelf?

Twee eenvoudig getekende mensjes staan in ovaal. Ik en de andere
© Lieve Vander Linden

 

Het grappige is dat de eerste indruk die je hebt over iemand anders, ook wel iets over jezelf zegt. Want het beeld dat je hebt over jezelf communiceert met het beeld dat je hebt over de ander

 

Gisteren sprak ik nog met een Marijke (*) die me vertelde dat een nieuwe collega nogal vanuit de hoogte doet. Ze zei me dat ze er heel gevoelig voor is, voor de uitstraling van anderen.

 

Haar eerste indrukken over de nieuwe collega:

 • ze doet vanuit de hoogte
 • ze heeft me niet graag
 • ze sluit zich af
 • ze denkt het beter te weten
 • ...

Je eerste indrukken vormen je eerste beeld over die persoon. En dat staat in direct verband met het beeld dat je hebt over jezelf. Wanneer ik doorvraag, komt het beeld dat Marijke heeft over zichzelf naar boven:

 • ik ben minder waard dan mijn collega - ik voel me minderwaardig
 • ik sluit me af 
 • ik denk dat anderen niet met me willen praten omdat ik er niet uitzie, omdat ik minder capabel ben, ...
 • ik voldoe niet
 • ik doe er niet toe
 • ik ga mijn job verliezen
 • ...

 

Wat zullen ze over mij denken?

En tenslotte stelt Marijke zich dé vraag van alle vragen: "Wat zal de ander over mij denken?"

 

Vanuit Marijkes laag zelfbeeld is de gedachte "Wat zullen ze over me denken?" één van haar grootste bezorgdheden.

Vanuit Marijkes laag zelfbeeld denkt ze dat de ander allerlei negatieve gedachten heeft over haar.

 

En dit alles bepaalt haar eerste indruk over de ander! 

 

Een eerste indruk is een interpretatie over hoe de persoon is die voor je staat. Je eerste indruk bevat dus zowel waarheden als onwaarheden

 

Van beoordeling naar nieuwsgierigheid

Mij is het gelukt om mijn beoordelende filters van destijds te vervangen door nieuwsgierige filters. Dus jij kan dat ook!

 

Ik ben oprecht nieuwsgierig naar de andere en vorm me tijdens het gesprek (dat langer duurt dan 7 seconden ☺) een beeld van de ander. Ik merk dat het, in vergelijking met vroeger, een veel positiever beeld is!

 

Wat helpt me om mijn 'eerste indruk' te vervangen door een meer volledige indruk?

Dat zijn de krachtige vragen die ik stel. En mijn wetenschappelijke ingesteldheid. Ik ga niet meer uit van de veronderstellingen die ik maak, ik ga niet meer uit van stereotypen. Ik ga voort op bewijs. Het bewijs, dat zijn de antwoorden die ik krijg.

 

Al deze info combineer ik met mijn eerste indruk, want ja, als mens vormen we ons altijd een indruk over anderen. Alleen is die eerste indruk niet meer prominent aanwezig en pas ik mijn eerste indruk aan met de informatie die ik uit het gesprek haal.

 

Wat is het gevolg voor mezelf en de ander?

Ik voel me vrijer, meer ontspannen en meer open dan vroeger! Nieuwsgierig zijn en aandachtig luisteren, dat geeft me energie! Het helpt me enorm als coach en trainer.

 

Uit de feedback van gesprekspartners, van deelnemers van mijn trainingen en van mijn coachees haal ik dat de anderen zich snel op hun gemak voelen. Ze voelen zich gehoord en erkend. Ze voelen zich veilig om te zeggen wat ze te zeggen hebben. Het is dikwijls de eerste (!) keer dat ze ervaren hoe belangrijk dat veilig gevoel wel is. 

 

Meer weten?

Stel je je vragen over jouw eerste indrukken? Wil je zelf aan de slag met het ☹-beeld over jezelf en anderen?

 

Dan is Ontwikkelingsgerichte NLP-coaching (met of zonder loopbaancheques) iets voor jou! Reserveer nu je gratis kennismakingsgesprek via onderstaande knop.

(*) Marijke is een fictieve naam 

Lieve Vander Linden

lieve@uitjezelf.be


Over de auteur

Lieve Vander Linden van Uit Jezelf heeft 20 jaar onderwijservaring en is trainer, teamcoach,  Ontwikkelingsgerichte NLP-coach, perfectionismecoach en loopbaancoach. Ze werkt volgens het Ontwikkelingsgerichte gedachtegoed ontwikkeld door Rudy Vandamme. (Deep Evolvement ®, Het Vorkmodel ® en de Ontwikkelcirkel ®). 

 

Ze is een gedreven trainer en coach en haalt in korte tijd veel uit de mensen door haar krachtige reflectieve vragen. 

 

Blijf op de hoogte van de activiteiten, nieuwe blogs van Uit Jezelf en krijg tips i.v.m. communicatie en welbevinden. Schrijf je in op de nieuwsbrief en krijg er het gratis e-book 10 tips om feedback  te geven met impact bij.

Reactie schrijven

Commentaren: 0