· 

Leeft enkel gen Z in angst?

In deze blog blijf ik even stilstaan bij volgende vragen. Wordt angst gecultiveerd bij gen Z? Is het typisch voor hen of merk je het ook bij andere generaties? Wat zijn de gevolgen van angst? Je krijgt ook 7 tips mee om om te gaan met je angst.

Domineert angst gen Z?

Meisje met hand op beregende venster

Wanneer je de berichten over de overvolle wachtlijsten voor hulp hoort, dan zou je kunnen denken van wel. Heel wat jongeren hebben een label gekregen en dan zijn er nog alle onheilsberichten over wat er in de wereld gebeurt. Via social media staan onze jongeren in contact met die wereld. De wereld die hen angst bezorgt. Je zou van niet minder de weg kwijt zijn.

 

Deze week stond er een interview met de jonge Nederlandse zangeres Froukje in De Standaard Weekblad. Deze jongedame zat en zit, zoals heel wat jongeren, op een emotionele rollercoaster.

 

“Ik zag de wereld aan mij voorbijrazen en zat mezelf in mijn kamer gek te maken. Hoe kunnen wij als mensen daarmee om, dat er zo veel is, en dat wij daar zo’n klein, niksig puntje in zijn? Ik moest een plaat maken, maar ik blokkeerde omdat ik niet wist wat goed genoeg was”, zegt ze tijdens het interview.

 

Ik word er verdrietig van om zoveel jonge mensen te zien struggelen met hun leven. Vooral omdat ik uit ervaring weet dat het anders kan (Ik werk al jaren als vrijwilliger met jongeren uit de bijzondere jeugdzorg. Ze hebben heel wat problemen in verschillende domeinen in hun leven.)

Leven we in een angstcultuur? Wordt angst gecultiveerd?

“Voor sommige gen Z’ers is angst bijna een deel van hun identiteit.”, zegt Froukje. Ik vrees dat ze gelijk heeft. Heel wat jonge mensen zijn bang. Bang voor wat anderen over hen zouden denken, bang om niet bij de rest te passen, bang om iemand aan te spreken, bang om uitgelachen te worden, bang om alleen te zijn, bang om niet goed bevonden te worden, … . En ook bang voor wat er in de wereld gebeurt.

 

Is dit typisch voor gen Z?

Wanneer ik naar mijn cliënten kijk - de leeftijden schommelen tussen 25 en 55 jaar - dan antwoord ik ‘Neen’ op bovenstaande vraag. Heel wat van mijn coachees worstelen met angsten. Ze vinden ook van zichzelf dat ze niet goed genoeg zijn, dat ze minder waard zijn dan anderen. Samengevat kan ik zeggen dat ze zich zorgen maken over hoe anderen over hen denken. Net zoals gen Z.

 

Het verschil zit hem o.a. in de manier waarop omgegaan wordt met die angst. Vroeger hielden mensen die angst meer voor zich. Er werd niet over gesproken. De angst werd niet onder een vergrootglas gelegd. Nu wordt angst heel sterk uitvergroot. Je kan het immers delen met de hele wereld. Angst wordt een cultuur. Meestal een slachtoffercultuur in de zin van “Wat hebben ze me aangedaan”.

Gevolgen van angst

Of je nu van gen Z, Y of X bent, angst geeft stress en maakt verdrietig. En angst wordt almaar groter wanneer je erover blijft piekeren. Angst zorgt ervoor dat mensen letterlijk in elkaar krimpen. Bekijk eens de angstige jongere die kromgebogen op de GSM aan het tokkelen is. Gefocust op dat kleine schermpje om zo weinig mogelijk contact te maken met de omgeving. Je hebt ook de hoodies: heerlijk om niet gezien te worden. 

Hoe omgaan met angst?

Er zijn allerlei manieren om om te gaan met angst. Misschien spreekt een van volgende dingen jou wel aan.

 

  • Eerst en vooral: angst mag er zijn! Je mag angst voelen. Zo had ik als kind altijd buikpijn van de stress een uur voor ik naar de scouts ging. Voor mij hoorde dat erbij. Mettertijd merkte ik dat die spanning wegebde eens ik daar was. Wat me minder stress gaf op voorhand. Dit is een fenomeen dat heel wat mensen ervaren: angst hebben voor je aan iets begint, angst hebben om ergens naartoe te gaan. Heel wat mensen stellen dan uit. Wat hen in een “Self-fulfilling prophecy” - vicieuze cirkel brengt.

Dus: laat angst een beetje toe zodat je uiteindelijk meer zelfvertrouwen kan voelen.

  • Je buitenwereld is je binnenwereld. Denk je dat anderen je minderwaardig vinden? Ga eens na welke kritiek je op jezelf hebt? En is die kritiek waar? By the way, wanneer ik hiermee aan de slag ga met mijn cliënten, dan ontdekken ze allemaal dat de kritiek die ze over zichzelf hebben, niet waar is! Het is juist door die zelfkritiek uit te spreken, dat de mallemolen in je hoofd ophoudt. En dus ook je angst vermindert.
  • Onderneem actie in plaats van te blijven piekeren. Blokkeer je van angst om aan je project te starten? Zet dan een eerste stapje. Eens je begonnen bent, ebt je angst weg als sneeuw voor de zon.
  • Ga uit je slachtofferrol. Denk je dat je ouders, je leerkrachten, de maatschappij, je baas,… je belemmeren in het echt jezelf zijn? Vraag je dan af in hoeverre je jezelf belemmert in het naar buiten komen zoals je echt bent en ga hiermee aan de slag.
  • Neem een andere lichaamshouding aan. Angst laat lichamen in elkaar krimpen. Recht je lichaam, hoofd omhoog, schouders recht en benen stevig naast elkaar met voeten op de grond.
  • Beweeg en sport. Neem voldoende slaap.
  • Verzorg je voeding. Over dit laatste punt wordt bijna niet gesproken wanneer het over angst gaat. Toch wijst onderzoek uit dat een gezonde darmflora de ontwikkeling van de hersenen stimuleert en een positief effect heeft op de gezondheid van de hersenen. Hoe meer suikers en fastfood je eet, hoe meer frisdranken je drinkt, hoe slechter je je voelt. Je voelt je angstiger en je kan je minder concentreren. Een gezonde toestand van de darmflora kan klachten bij autisme en ADHD verminderen. (Een interessant boek hierover is “De bacterie en het brein. De invloed van je darmflora op de gezondheid van je hersenen” van Iris Sommer)

 

Uitgeleide

Neen ik ben niet pessimistisch. Ik zie wat ik kan bereiken bij mijn cliënten. En tijdens mijn vrijwilligerswerk zie ik enorme veranderingen. Angstige jongeren staan na hun traject te floreren op het podium tijdens de slotceremonie! Om kippenvel van te krijgen.

 

En neen, je moet niet alles alleen doen. Angst zorgt ervoor dat je gedachten in steeds dezelfde mallemolen blijven draaien. Wil je aan de slag met je angsten en heb je nood aan een goed gesprek, neem dan zeker contact op. Het is juist door in gesprek te gaan dat je uit je mallemolen van gedachten en gevoelens kan stappen. 

 

Lieve


Over de auteur

Lieve Vander Linden van Uit Jezelf heeft 20 jaar onderwijservaring en is trainer, teamcoach,  Ontwikkelingsgerichte NLP-coach, perfectionismecoach en loopbaancoach. Ze werkt volgens het Ontwikkelingsgerichte gedachtegoed ontwikkeld door Rudy Vandamme. (Deep Evolvement ®, Het Vorkmodel ® en de Ontwikkelcirkel ®). 

 

Ze is een gedreven trainer en coach en haalt in korte tijd veel uit de mensen door haar krachtige reflectieve vragen. 

 

Blijf op de hoogte van de activiteiten, nieuwe blogs van Uit Jezelf en krijg tips i.v.m. communicatie en welbevinden. Schrijf je in op de nieuwsbrief en krijg er het gratis e-book 10 tips om feedback  te geven met impact bij.