· 

Hoe als organisatie een thuis zijn voor je mensen? - Deel 5/5

Hoe als organisatie ervoor zorgen dat je mensen gemotiveerd blijven werken voor jouw organisatie, bedrijf of school?

 

In deel 1 vertel ik waar het team tegenaan loopt. In deel 2 lees je meer over de identiteitscrisis. Wie zijn we als team? In deel 3 gaan we dieper in op de queeste "Waar wonen we?". Waar voelen we ons thuis? In deel 4 ontdek je hoe het team zijn missie in de praktijk brengt. 

 

In dit laatste deel kom je te weten wat het hele traject opgeleverd heeft voor het team.


Wat heeft het team ervaren?

 • Het is heel waardevol dat anderen zwijgen wanneer ik zelf aan het woord was. Lieve stelde wel vragen zodat ik mijn verhaal helemaal kon uitbouwen zonder dat er opinies of meningen van anderen tussenkwamen.
 • Ik luisterde beter omdat ik niets mocht vragen.
 • Het is een fantastisch gevoel dat er echt naar je geluisterd wordt.
 • Door ieders inbreng te horen, besef ik dat ik niet de enige ben met mijn zorgen.
 • Het is heel fijn om elkaar beter te leren kennen.
 • Die herkenbaarheid voelen geeft zoveel rust en vertrouwen in elkaar.
 • Ik besef dat we in ons dagdagelijks werk heel dikwijls vanuit ‘je’ praten en niet vanuit ‘ik’. Het brengt me dichter bij mezelf wanneer ik vanuit ‘ik’ praat. In begin vond ik het toch wel ongemakkelijk, nu vind ik het vanzelfsprekend.
 • Ons teamgevoel is gegroeid. Nu besef ik dat we met dezelfde dingen bezig zijn ook al zitten we in een andere cluster.
 • Ik voel me thuis in mijn team.
 • Ik heb een heel positief gevoel naar ons team en zie nog veel mogelijkheden.
 • Ik ben dankbaar voor de tijd die we als team gekregen en genomen hebben. Wat we geleerd hebben is super waardevol en overal bruikbaar.
 • Ik besef dat we onze school kunnen laten groeien.
 • Vroeger durfde ik geen vragen te stellen. Nu besef ik dat ik gerust wat dieper mag doorvragen.  

Wat heeft dit traject opgeleverd voor het team?

 • Verbondenheid, vertrouwen en samenwerking. Wij-gevoel.
 • De veiligheid om te durven spreken ook al heb je een andere mening.
 • Het besef dat het waardevol is om te luisteren en te zwijgen wanneer de andere aan het woord is.
 • Erkenning van wie je bent.
 • Herkenbaarheid voelen. Wat rust en vertrouwen geeft.
 • Duidelijkheid over identiteit en missie.
 • Zin(geving) en goesting

Wat heb ik als facilitator van het hele proces vastgesteld?

De communicatietraining is een fundamentele voorbereiding op dit teamontwikkelingtraject. Het zorgde ervoor dat de teamleden elkaar al wat beter leerden kennen. En dat er al een zeker gevoel van veiligheid was.

 

Tijdens dit teamontwikkelingstraject heb ik een team gezien dat het proces met beide handen vastgreep en er in meeging ook al wisten ze niet concreet wat hen te wachten stond. Ik kon altijd op hun medewerking rekenen en iedereen nam 100 % deel. Ze stonden open voor mijn feedback en gaven elkaar feedback.

 

Ik heb een team gezien dat reeds van bij de start eigenaarschap opnam en in de praktijk bracht waar het zelf naartoe wil gaan: zaaien, groeien en oogsten.

 

Ik ben zo blij en dankbaar dat ik dit team heb mogen begeleiden naar teamgericht coachen in functie van gedeeld leiderschap!

 

Train the trainer

Het doel van dit traject was:

 • Met het team van ondersteuners aan de slag gaan
 • De ondersteuners op een ontwikkelingsgerichte manier groepsgesprekken leren faciliteren

Dit teamontwikkelingstraject is vooraf gegaan door een vierdaagse training om effectiever te leren communiceren. Dit is een vereiste basis die nodig is om groepsgesprekken te kunnen faciliteren. Tijdens het teamontwikkelingstraject heb ik het team de methode van de Ontwikkelcirkel © aangeleerd. Ze hebben het proces zelf doorgemaakt en daarnaast hebben ze geleerd hoe een groepsgesprek te faciliteren.

 

De Ontwikkelcirkelmethode is een instrument om:

 • teamontwikkeling te structureren
 • teams zelfsturend te maken
 • eigenaarschap te verhogen
 • groepsgesprekken stapsgewijs te faciliteren
 • een co-creatief proces op gang te brengen - Het is geen brainstorm! Wel een naar boven laten komen van de collectieve intelligentie van het team
 • samen te verbinden vanuit ieders eigenheid

Wil je hier meer over weten, download dan de gratis brochures met meer uitleg


Over de auteur

Lieve Vander Linden van Uit Jezelf heeft 20 jaar onderwijservaring en is trainer, facilitator van teamontwikkelingstrajecten, ontwikkelingsgerichte NLP-coach, perfectionismecoach en loopbaancoach. Ze werkt volgens het Ontwikkelingsgerichte gedachtegoed ontwikkeld door Rudy Vandamme. (Deep Evolvement ®, Het Vorkmodel ® en de Ontwikkelcirkel ®). 

 

Ze is een gedreven trainer, facilitator en coach en haalt in korte tijd veel uit de mensen door haar krachtige reflectieve vragen. 

 

Blijf op de hoogte van de activiteiten en nieuwe blogs van Uit Jezelf en krijg tips i.v.m. communicatie en welbevinden. Schrijf je in op de nieuwsbrief en krijg er het gratis e-book 10 tips om feedback te geven met impact bij.

Reactie schrijven

Commentaren: 0