· 

Hoe als organisatie een thuis zijn voor je mensen? - Deel 4/5

In deel 1 vertel ik waar het team tegenaan loopt. In deel 2 lees je meer over de identiteitscrisis. Wie zijn we als team?

Deel 3 gaat we dieper in op de queeste "Waar wonen we?". Waar voelen we ons thuis?

 

In deze blog ontdek je hoe het team zijn missie in de praktijk brengt.


Hoe brengen we onze missie in de praktijk?

Het team in actie tijdens de concretisering van hun missie
Het team in actie tijdens de concretisering van hun missie

Door het proces van de Ontwikkelcirkel © te gaan komt de collectieve wijsheid naar boven. Dat bleek ook nu weer. Het ontroerde me om te zien hoe het team 'verbinden' en 'connectie maken' op de eerste plaats zet. Ze willen een thuis creëren voor zichzelf en voor de leerkrachtenteams.

 

Concreet gaan ze op zoek naar een lokaal (dat ze ondertussen al gevonden hebben) waar ze in een cirkel kunnen zitten om te delen en te ontmoeten. Een gezellige plek om als team samen te komen, te werken  en elkaar te inspireren. Ze hebben afgesproken om een moment te zoeken waarop iedereen vrij is zodat ze wekelijks kunnen samenzitten. Naar volgend schooljaar toe willen ze dat samen-moment inplannen in de uurroosters. Ze gaan het lokaal warm inrichten met wat groen en decoratie. De tijdslijn en alle ander flips krijgen er zeker een plaatsje.

Hoe sturen we onszelf aan?

Als ik zie met welk enthousiasme het team dit traject gegaan is, dan heb er alle vertrouwen in dat dit team zelfsturend genoeg is om ervoor te zorgen dat de gemaakte afspraken nageleefd worden.

  

Ben je er met je team niet zo zeker van, ga dan na hoe je elkaar kan aansturen om trouw te blijven aan de missie.

 

Hoe wil de mens zich thuis voelen de komende decennia?

Dit traject is een mooi voorbeeld van gelaagdheid. De pijn van het team is ook de pijn van de maatschappij. Om het met de woorden van een deelnemer te zeggen:

 

Vroeger woonden we in een klein dorp waar iedereen elkaar kende en een overzicht had over het geheel. Ook al waren er verschillende dorpen, we hadden contact met elkaar. De hervorming heeft ervoor gezorgd dat we het gevoel hebben in een groot appartementsgebouw te wonen waar je je buur niet kent. Het is ieder op zich. En het huis is te groot en helemaal niet mooi. We moeten terug naar het dorp waar we in kleine gezellige huisjes wonen die onderling verbonden zijn met ecologische paadjes. Een dorp waar ieder team zijn eigenheid heeft en waar we toch verbonden zijn met elkaar.

 

Is dit verhaal herkenbaar voor jou? Ook al heb je helemaal niets te maken met dit team van ondersteuners? Dan weet je wat je te doen staat, wat je missie is.

 

De mens heeft nood aan een warme thuis waar ie zich veilig en verbonden voelt en waar ie helemaal zichzelf kan zijn. 

 

Wanneer organisaties die warme thuis aanbieden,

dan bloeit de mens open. 

 

Het fundament van een goed draaiend team is verbinding, veiligheid en vertrouwen; de drie pijlers voor een warme thuis. Dan pas werken motivatietechnieken, feedback- en functioneringsgesprekken, bonussen, herstructureringen, teamdoelen met al dan niet met extra bonus, ...

 

Organisaties waar eigenbelang primeert, werken niet. Organisaties waar het middenkader iets moet doorduwen om goed te staan bij de directie, worden steeds meer uitgehold. Wanneer mensen als citroenen uitgeperst worden, zijn ze op een bepaald moment helemaal leeg. Alle ROI's, KPI's, firmawagens en bonussen ten spijt. 

 

Gelukkig zien steeds meer organisaties in dat een mens een mens is en geen citroen. Ze gaan voor verbinding, veiligheid en vertrouwen door op zoek te gaan naar gedeelde waarden waar iedereen zich in kan vinden.

 

Vervolg

In het laatste deel ontdek je wat het traject opgeleverd heeft voor het team en wat ik als facilitator vastgesteld heb.

Wil je de volledige blog lezen, klik dan op onderstaande knop.


Over de auteur

Lieve Vander Linden van Uit Jezelf heeft 20 jaar onderwijservaring en is trainer, facilitator van teamontwikkelingstrajecten, ontwikkelingsgerichte NLP-coach, perfectionismecoach en loopbaancoach. Ze werkt volgens het Ontwikkelingsgerichte gedachtegoed ontwikkeld door Rudy Vandamme. (Deep Evolvement ®, Het Vorkmodel ® en de Ontwikkelcirkel ®). 

 

Ze is een gedreven trainer, facilitator en coach en haalt in korte tijd veel uit de mensen door haar krachtige reflectieve vragen. 

 

Blijf op de hoogte van de activiteiten en nieuwe blogs van Uit Jezelf en krijg tips i.v.m. communicatie en welbevinden. Schrijf je in op de nieuwsbrief en krijg er het gratis e-book 10 tips om feedback te geven met impact bij.