· 

Hoe als organisatie een thuis zijn voor je mensen? - Deel 3/5

In deel 1 vertel ik waar het team tegenaan loopt. In deel 2 lees je meer over de identiteitscrisis. Wie zijn we als team?

In dit deel gaan we dieper in op de queeste "Waar wonen we?". Waar voelen we ons thuis?


Wonen in grotere gehelen

Net zoals een mens nood heeft aan een veilige warme thuis waar je erkend wordt, heeft een team nood aan een inbedding in een veilige en warme cultuur van erkenning. Dit is een existentieel aspect dat eigen is aan de mens: ergens thuis zijn. Je bent ergens en je vindt aansluiting met je thuis en met de omgeving waar je woont en werkt. Door ergens te wonen vermindert de existentiële angst om alleen te zijn. Je voelt je thuis. Wanneer mensen zich thuis voelen, ontplooien ze zichzelf, groeien ze en nemen ze hun eigenaarschap op. De waarden van de organisatie (= het huis) zijn gealigneerd met de eigen waarden. Mensen ervaren zingeving in hun job.

 

Je kan het huis waarin je woont zien als een groter geheel waarin je ingebed bent. De organisatie waarvoor je werkt is ook een groter geheel waar je deel van uitmaakt. Iedereen maakt deel uit van verschillende grotere gehelen.

 

Voor schoolteams zijn er bijvoorbeeld volgende grotere gehelen: de school zelf, de schoolcultuur, de cursisten of leerlingen, de leerkrachten of docenten, de directie, de ondersteuners, het onderwijs, de maatschappij, de stad waar de school gevestigd is, de bedrijven en organisaties, het milieu, de mens, je familie, je vrienden, alle teams die niet weten waar ze wonen,…

 

Voor teams in bedrijven of organisaties: het bedrijf, de organisatie zelf, de bedrijfscultuur, de werknemers en -gevers, de directie, de leidinggevenden, de klanten, de stakeholders, de stad waar het bedrijf gevestigd is, het land, het milieu, de maatschappij, alle teams die niet weten waar ze wonen, bedrijven waar enkel de KPI’s belangrijk zijn, …

 

Teams die niet meer weten waar ze wonen, voelen geen verbinding met de organisatie waar ze werken of met het groter geheel waar ze deel van uitmaken. Ze nemen geen eigenaarschap meer op en ervaren geen zin. Sommige teams gaan in een collectieve depressie of burn-out. Ze ‘overleven’ in plaats van samen te werken.

 

Wanneer een team zich niet thuis voelt in het groter geheel waar het deel van uitmaakt, dragen ze er geen zorg meer voor. Er is geen wij-gevoel en het is ieder voor zich. Een schrijnend voorbeeld is hoe we ons als mens niet meer verbonden voelen met de natuur. De natuur is niet meer onze thuis. De mens draagt er geen zorg meer voor.

 

Waar wonen we?

Gelukkig moeten we niet lijdzaam toezien. Als ontwikkelingsgerichte coach en facilitator nodig ik je uit om je leven en werk te koppelen aan de positieve, of beter gezegd, ecologische ontwikkeling van die grotere gehelen

 

Je hebt meer impact dan je denkt!

 

Wil je je weer thuis voelen in je team? In je school of organisatie?

 

Ga dan met je team na wat je te doen hebt, wat je missie is. Je bent niet alleen een deel van het groter geheel. Je bent ook dat groter geheel. Dat wil zeggen dat de pijn die je team voelt, ook jouw pijn is. Dat wil ook zeggen dat de pijn die je team voelt de pijn van je school of organisatie is en omgekeerd. Jij en je team zijn dus ervaringsdeskundigen. Vanuit die pijn kan het team bijdragen aan de ecologische ontwikkeling van het groter geheel.

  • Hoe wil jij samen met je team de komende jaren werken en je thuis voelen in je organisatie? 
  • Hoe meer menselijkheid in je organisatie brengen?
  • Wat is de missie van je team?

Je krijgt een sneeuwbaleffect wanneer je je leven en werk koppelt aan de ecologische ontwikkeling van de grotere gehelen waartoe je behoort. Mensen ervaren dit als heel zingevend. Ze zien het als hun missie.

 

De ondersteuners dromen van een school waar iedereen blij is dat ie er werkt of studeert. Het is hun missie de leerkrachten, de leerkrachtenteams en de school te laten groeien zodat iedereen zich verbonden voelt met de school.

Als zaaiers zaaien ze vertrouwen, eigenaarschap, geluk, nauwere samenwerkingen  en het thuis-gevoel.

 

En elke zaaier beseft dat ie de sleutel tot verandering is!

 

Vervolg

In deel 4 lees je hoe het team zijn missie in de praktijk brengt.

Wil je nu al de volledige blog lezen? Klik dan op onderstaande knop.


Over de auteur

Lieve Vander Linden van Uit Jezelf heeft 20 jaar onderwijservaring en is trainer, facilitator van teamontwikkelingstrajecten, ontwikkelingsgerichte NLP-coach, perfectionismecoach en loopbaancoach. Ze werkt volgens het Ontwikkelingsgerichte gedachtegoed ontwikkeld door Rudy Vandamme. (Deep Evolvement ®, Het Vorkmodel ® en de Ontwikkelcirkel ®). 

 

Ze is een gedreven trainer, facilitator en coach en haalt in korte tijd veel uit de mensen door haar krachtige reflectieve vragen. 

 

Blijf op de hoogte van de activiteiten en nieuwe blogs van Uit Jezelf en krijg tips i.v.m. communicatie en welbevinden. Schrijf je in op de nieuwsbrief en krijg er het gratis e-book 10 tips om feedback te geven met impact bij.